Přeměna bytu: Práce s prostorem do posledního detailu

Přeměna bytu ve zvýšeném přízemí ve čtyřpodlažním cihlovém domě na Legerského ulici vzešla z požadavků majitelů. Bylo nezbytné byt více přizpůsobit jejich potřebám, což se odráželo jak na dispozičním, tak na koncepčním pojetí rekonstrukce. Základy dané původním prostorovým řešením se nezměnily, přesto dostal byt úplně jiný potenciál.

Prostor funguje dle potřeby

Rekonstrukci starého bytu realizovali architekti ze studia architekti Šercel Švec. Na přání majitelů zachovali původní přechodové řešení dispozice, ale přidali jí ještě něco navíc – vzájemné optické propojení jednotlivých pokojů, ale také exteriéru. „Koncept je založen na jednom prostoru, který se definuje podle potřeby, a ne na jednotlivých segregovaných místnostech s pevně danou funkcí. Kompozice mobiliáře v prostoru vytváří pocit dynamického obrazu života bytu a jeho okolí,“ vysvětlují architekti.

Výhodou bytu je jeho umístění v rámci domu – nachází se v rohu, takže má výhled na tři světové strany, což architekti využili a zesílili propojení bytu s exteriérem. Jídelna a kuchyň jsou plynule propojeny s obývacím pokojem. Propojení jednotlivých místností umožňuje flexibilně využívat prostor bytu.
Kompletní rekonstrukce bytu

Jak charakterizují svoji práci architekti?

„Samotná kompozice mobiliáře dotváří obraz životního stylu uživatelů. Koncept se dynamicky odvíjí také v rámci jednotlivých průhledů, které nabízejí vždy jen část informací o prostoru. Postupné odkrývání detailů zve objevovat celkový prostor a zároveň respektuje kritéria soukromí jednotlivých pokojů.“
Kompletní rekonstrukce bytu

Slovo má beton, ocel a dřevo

Rekonstrukce bytu výrazně zasáhla do jeho funkčnosti i image i použitím vybraných materiálů. Po obnově zde převládá beton, dřevo a ocel. Stěny řešené zdicím systémem – takovým, jaký byl použit původně – splňují zvukově izolační parametry, a přitom nezabírají mnoho prostoru. Dochází jen ke změně materiálu z děrované cihly na beton (tloušťka zdí je 90 mm). Díky tomuto faktu se podařilo ušetřit mnoho cenných centimetrů celkové výměry.

Kompletní rekonstrukce bytu
Ocelová pracovní deska i parapety

Původní parkety byly zrepasovány a zachovávají původní atmosféru bytu, zároveň místnost spojují. Ocel se nejvíce využila v rámci mobiliáře – od kuchyňské pracovní desky až po okenní parapety. Interiér zjemňuje měkké osvětlení a závěsy prostor zútulňují.
Kompletní rekonstrukce bytu

Get in Touch

Další články autora

Několik tipů, jak z malé kuchyně vykouzlit útulnou místnost

Vaše malá kuchyně může být omezena na plochu, ale její styl nemusí být. Naučte se, jak začlenit barevné doplňky, přidat stylový úložný prostor a...

Jaké čerpadlo je tím nejlepším pomocníkem na zahradě během léta?

Rajčata, papriky, okurky, ale i květiny, keře a vůbec vlastně celá zahrada v posledních týdnech nádherně prospívají. Slunečné počasí přímo přeje. Pár deštíků už také...

Šperky na nohu

Blíží se léto a začínají se nosit sandály nebo boty na podpatku. K tomu, aby byla vaše noha dokonale krásná, vám pomůže nejen hezká...

Reklama

Nejnovější články